Header Hordijk wint Rethink Award 2021 met Ocean-RPET en MDS-RPET

Hordijk wint Rethink Award 2021 met Ocean-RPET en MDS-RPET

Iedereen kent de statiegeld PET-flessen, de meest ingezamelde kunststof als recyclestroom. Maar in de markt is er meer vraag dan aanbod naar kwalitatief hoogwaardig RPET.

Om aan deze vraag te voldoen zet Hordijk Verpakkingen nu twee nieuwe en innovatieve RPET-stromen in: MDS-RPET en Ocean-RPET. Hiervan maken we hoogwaardige transparante én EFSA-gecertificeerde voedselverpakkingen. Voor dit initiatief heeft Hordijk Verpakkingen de Rethink Award 2021 gewonnen in de categorie recycling.

Twee innovatie stromen

Om PET effectief te scheiden uit huisafval gebruiken we een nieuwe methode: Magnetische Dichtheid Scheiding (MDS). Het teruggewonnen PET noemen we MDS-RPET. De tweede stroom bestaat uit verzameld en duurzaam verwerkt RPET uit de zee en van het strand. Dit noemen we Ocean-RPET. De verpakkingen gemaakt van deze RPET-stromen zijn van topkwaliteit. Dit betekent:

 • Kwalitatief hoogwaardig
 • Zuivere transparantie
 • Voedselveilig (EFSA goedgekeurd)
 • Cradle-to-cradle

Ketensamenwerking

Echt innoveren en beter recyclen kun je niet alleen. Daarom is Hordijk Verpakkingen trots op haar partners en de ketensamenwerking. Met elkaar delen we kennis, kunde en ervaring. En maken zo nieuwe recyclinginitiatieven tot een succes.

Rethink Award: het juryrapport

De vakjury onderstreepte bij de uitreiking van de Rethink Award 2021 vooral de innovatie van de nieuwe sorteertechnieken, waardoor RPET een nieuwe duurzame stimulans krijgt. Dit kan ertoe leiden dat meer bedrijven de nieuwe RPET-stromen en bijbehorende technieken gaan omarmen.

Zeker omdat er transparante verpakkingen en voedselveilige verpakkingen mee worden gemaakt. Hier liggen mooie duurzame en ook maatschappelijke kansen. Verder staat Hordijk stil bij de maatschappelijke belangen van verdere recycling van huisafval en plastic in de zee.

Ocean-RPET

Een partner van Hordijk Verpakkingen haalt zwerfplasticafval uit de zee en van het strand en maakt deze schoon. Dit doen ze op een secure en duurzame manier. Het hele inzamelproces wordt via gps en foto’s vastgelegd in een blockchainoplossing. Al het ingezamelde zwerfplastic is zo traceerbaar en garandeert zo dat het om echt zwerfplasticafval gaat.

Het zwerfplasticafval moet binnen 50 kilometer van de kustlijn zijn gevonden om de classificatie Ocean-RPET te krijgen. Wij verwerken deze RPET en maken er voedselveilige en transparante verpakkingen van. Deze verpakkingen voldoen aan de voedselveiligheidsvoorschriften van de EFSA. Bij Ocean-RPET snijdt het mes aan twee kanten: de stranden en de zee worden schoner en wij boren een nieuwe RPET-bron aan: een gesloten loop.

Extra voordelen:

 • Nieuwe RPET-bron voorhanden
 • Stranden en de zee worden schoner
 • Een praktische en duurzame oplossing
 • Consument awareness

MDS-RPET

Een Nederlandse partner van Hordijk Verpakkingen biedt een innovatieve oplossing bij de recycling van huisafval. Zij maken gebruik van Magnetische Dichtheid Scheiding (MDS). Een innovatieve technologie die het recyclen van gemengde plastic huisafvalstromen een stuk efficiënter maakt.

Het plastic huisafval wordt gewassen en heel fijn vermalen. Zo worden de verschillende plasticsoorten van elkaar losgemaakt. Daarna worden de verschillende plasticsoorten met de MDS-techniek in één processtap gescheiden tot wel vier verschillende plasticsoorten. Deze soorten hebben een puurheid van tot >99 procent. Wij zetten het MDS-RPET in voor nieuwe, transparante en voedselveilige verpakkingen.

Extra voordelen:

 • Nieuwe RPET-bron voorhanden
 • CO2-uitstoot in de hele plastic recycleketen neemt af
 • De recyclekosten bij MDS liggen lager dan bij de traditionele processen
 • Er blijft bijna geen plasticafval restproduct over

Bent u geïnteresseerd?

Neem dan contact op met Hordijk Verpakkingen en informeer naar de mogelijkheden: 075-653 63 53 of hviz@hordijk.nl.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief